Tudósítás a Szolnok TV-ben

Az évadnyitó sajtótájékoztatót követően a Szolnok TV beszámolt a 2011. évi Halkolbász Fesztivál előkészületeiről. (+ mozgókép)

Halkolbásszal indul a fesztiválszezon

Halkolbász töltéssel kezdődik a fesztiválszezon Szolnokon. A rendhagyó gasztronómiai eseményre mostantól nevezhetnek a csapatok. A bizarr ételkülönlegesség rajongóinak száma rohamosan nő. A halkolbász íze egyesek szerint túlszárnyalja a hagyományos sertéshúsból készült termékek ízét is.

Egyelőre csupán a sajtó munkatársai kóstolhatták meg a ponty, busa és csuka húsát tartalamzó ételkülönlegességet, ám aki kedvet kap hamarosan saját maga is megízlelheti a műbélbe töltött fűszerezett halhúsmassza ízét. A családi rendezvény idén fesztivállá növi ki magát, melynek a szolnoki Tiszaliget ad otthont május 21.- én.

A szervezők körülbelül 25 csapat részvételére számítanak. Várják a különlegességeket. Mint mondták- nem lepődnek meg semmin, tavaly már találkoztak zöldfűszeres, fokhagymás, bajoros és fitnessz változatokkal is….- sőt, egy harcsa- beafsteak erejéig a nyers hús evést is kipróbálták. Idén belsőséget tartalmazó halhurkával próbálkoznak és kategóriákra osztják a termékeket az alapanyag eredete szerint. * A tavalyi első helyezett lazacból és afrikai harcsából töltött kolbászt, idén azonban nagyobb figyelmet szentelnek majd a folyó vizi, elsősorban tiszai alapanyagoknak.

Az élőhal súlyának csupán 40%- a használható fel kolbászkészítésre, ám még így is jóval olcsóbban állítható elő egységnyi csemege mint sertéshúsból. Egy a lényeg: az alapanyagnak a ponty mellett tartalmaznia kell egy másik növényevő, illetve egy ragadozó halat is. A részletek és a nevezési feltételek a napokban kerülnek fel a www.halkolbasz.lovagrend.org internetes címre.

(Szolnok TV – eredeti cikk – mozgóképpel)

 

 

Kapcsolódó cikkek: