Bükki sajt és halkolbász

Mónosbél: a Malmos tanya hagyományteremtő “nyílt napot” szervezett, melyen a Halkolbász Lovagrend japán vendégekkel együtt vett részt.

Sajt, sonka és halkolbász

Idén szeptember eljesején rendezték meg az első “nyílt napot” Mónosbélben az Arany János úti közterületeten és a Malmos tanyán. A rendezvény egyik szervezője Sándor Tamás sajtmester (Bükkisajt) volt, akinek meghívására a Magyar Halkolbász Lovagrend kis csapata is részt vett a családias ünnepen.

A rendezvényre a helyi termelőkön és szolgáltatókon kívül a vártnál is nagyobb vendégsereg érkezett, akik a kellemes nyárvégi időben nem csak a gasztronómiai élvezeteknek hódoltak, hanem megismerkedtek az egészséges életmóddal és táplálkozással is.

Japán vendégekkel erősített lovagrendi csapat

A rendezvényre bemutatóval és kóstolóval készült a Magyar Halkolbász Lovagrend, amelynek csapatát erősítette az egerbaktai Hirt család, valamint Szuzuki Reina és Júszke, egyenesen a hal világhatalom Japánból. A két japán fiatal családjának kapcsolata immár 25 éve tart Szolnokkal és a nyári szünetben Magyarországon utazó yokohamai testvérpár kivette a részét nem csak a halkolbász sütéséből, hanem a kóstoltatásból is. A 126 milliós országból bizonyára ők az elsők, akik magyarul is megtanulták a halkolbász szót … Smile